Museumworkshops en erfgoed

Het woord erfgoed klinkt voor veel mensen niet hip. Toch zijn de sporen uit ons verleden, maar ook uit andere culturen een belangrijke basis voor onze innovatieve ideeën en vondsten van nu. Wij zijn dus zeker schatplichtig aan deze kennis, oude technieken, en ambachten. Maar we kunnen nu eenmaal niet alles bewaren. Er moet ook ruimte gemaakt worden voor nieuwe ontwikkelingen en voor nieuw collectief geheugen.
Door immaterieel erfgoed te verpakken in een nieuw jasje (opgedoken, opgegraven, afgestoft, opgepoetst en opgepimpt), en door nieuwe ideeën weer te verpakken in een ouderwets jasje onstaat een boeiende creatieve kruisbestuiving die je erfgoed-upgrading zou kunnen noemen. Onze collectieve culturele bagage zit in een erfgoed koffer, en deze erfgoed koffers worden bewaard in Musea en hun depôts. Een museum is dus eigenlijk een collectief geheugen. Iedere Museumworkshop is een onderdompeling in het verleden van dit collectief geheugen.
Maar de museumwereld en ook de depôts zijn onderhevig aan veranderingen. Collecties worden ontzameld. Educatie moet in zekere zin een vorm van entertainment hebben wil dit blijven hangen in het geheugen. Een workshop is een enthousiasmerende interactie tussen een stukje ervaring van vroeger naar een vorm van nu.
Wilt u een stukje geschiedenis beleven in plaats van er naar te kijken? Kijk in het archief.