Stuk van Kampen

Stuk van Kampen is een uniek project. De allereerste stukken van Kampen zijn voor het eerst in 2012 geëxposeerd tijdens de Weg van Kunst route. Zo af en toe maak ik er nog wel eens eentje die ik dan toevoeg aan de galerie

Ieder stuk is kleurrijk, handgeschilderd en uniek. Bij ieder ‘Stuk’ zit een door vier kenners van Kampen ondertekend certificaat met drie stadszegels. De miniaturen van 10 x 10 cm hebben geen lijst nodig (hoewel dat natuurlijk mogelijk is) en zijn voorzien van een ophangsysteem).  Bekijk hier een filmpje over de ondertekenaars (4 bekende Kampenaren) van het certificaat de:  Kenners van Kampen

 Klik op een foto om een vergroting te zien. Meer info over de inhoud van het project vind u onderaan de galerij!

Meer info

Dit ‘Stuk van Kampen’ project startte toen ik inspiratie opdeed voor de workshops die ik doceerde in o.a. het Stedelijk Museum Kampen. Regelmatig stond hiervan iets in een column in de plaatselijke couranten. Over de collectie van het museum, de verhalen achter de collectie, de stad Kampen, de geschiedenis, de inwoners, en de omgeving van Kampen, en nog veel meer. Gewapend met een camera, een blocknote , en een pen, leg ik vast wat mij inspireert.

Door al die inspiratie ben ik miniaturen gaan schilderen van Kampen. Ieder miniatuur is een ‘Stuk van Kampen’. Een ‘Stuk van Kampen’ kan bekeken, maar ook gekocht worden en daarmee is een koper in zekere zin eigenaar van een stuk van Kampen. Zo hebben eigenaren van een miniatuur altijd hun favoriete stukje Kampen in huis. Een  ‘Stuk van Kampen’ is tevens een stukje promotie van 10 bij 10 cm voor de stad Kampen.

Een van de bekendste ‘Stukken van Kampen’ zijn de Kamper uien schilderijtjes. Het originele Kamper uien kistje op dit miniatuur is nog te vinden in het Stedelijk museum Kampen. Om echte Kamper uien en ‘Stukken van Kampen’ van neppers te onderscheiden heeft ieder stuk een ondertekend ‘Stuk van Kampen’ certificaat. Het certificaat is ondertekend door burgemeester Koelewijn, de directeur van het Wallage archief Herman Harder, brugredacteur Nick de Vries en Archivaris en historicus Theo van Mierlo. Hiervan is een YouTube ‘Stuk van Kampen’ filmpje te vinden. Kees Schilder zorgde voor de stadszegels op het document.

De stukken zijn zeer herkenbare stukjes voor mensen in Kampen maar ook zeker snel te herkennen door bezoekers van onze stad. Er staat een vindplaats bij op de verpakking van ieder ‘Stuk’ dus met een kaart of navigatie in de hand kun je de plaats of het voorwerp op het miniatuur bijna allemaal terugvinden. Bijna.. want er verandert natuurlijk ook nog wel eens iets in het straatbeeld van Kampen.